چرم یکی از قدیمیترین مواد اولیه و جنس پارچه برای تولید انواع کیف، کفش و برخی لباسها و اکسسوریها میباشد. استفاده از چرم فقط مربوط به دنیای امروز نمیشود؛ بلکه انسانها سالهاست که در پوشش خود، از پارچهی چرم استفاده میکنند. برای دلایل استفاده از چرم، میتوان به مواردی مانند کیفیت، دوام و نرمی اشاره کرد. هماکنون نیز اگر کسی به دنبال محصولی باکیفیت و ماندگار که در عین حال زیبا باشد، بگردد؛ یکی از اصلیترین گزینههای او، استفاده از پارچهی چرم است.
یکی از دغدغههایی که در حین خرید محصول با جنس چرم وجود دارد، این است که اشتباهاً به جای چرم طبیعی، محصولی با جنس چرم مصنوعی خریداری شود. این اتفاق کاملاً مأیوس کننده است، زیرا تفاوتهای حائز اهمیتی بین چرم طبیعی و چرم مصنوعی وجود دارد. برای مثال قیمت چرم طبیعی به شدت گرانتر است و در کنار آن، محصول خریداری شده توسط شما با جنس چرم مصنوعی، دوام و عمر طولانیای نخواهد داشت.
با گذشت سالهای سال، هنوز هم تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی کار ساده و آسانی نیست و نیاز به تجربه و یا آزمایشات خاصی دارد. اما ما در این مقاله برخی از روشهایی که میتوانید با توجه به آنها تا حدودی چرمها را از هم تشخیص دهید و به میزان کیفیت محصول پیش رویتان پی ببرید، را برایتان شرح میدهیم. با ما همراه باشید.
ویژگیهای چرم طبیعی
چرم طبیعی محصولی بادوام و انعطاف پذیر است. این چرم، سالهاست که به عنوان پارچه برای تولید انواع کیف، کفش، کمربند، کت، مانتو و … استفاده میشود. چرم از پوست دباغی شدهی حیوانات به دست میآید. به همین دلیل از دوام، کیفیت و همچنین عمر زیادی برخوردار میباشد. به دلیل کمبود و عدم دسترسی آسان به پوست حیوانات، چرم نیز از نظر قیمتی بسیار گران است و کالاهایی که از چرم طبیعی تهیه میشوند، جزو محصولات لوکس و درجه یک محسوب میشوند.
برای مقابله با این معایب چرم طبیعی و دسترسی همه اقشار جوامع مختلف به پارچه چرم، نوعی چرم تولید شده است که معروف به چرم مصنوعی میباشد. این پارچه از نظر ظاهری بسیار شبیه به چرم طبیعی است.
چرم مصنوعی چیست؟
همانطور که گفته شد، چرم طبیعی همان پوست حیوان است که در آن موی جاندار را از بین میبرند و سپس پوست را دباغی کرده و به یک ماده فاسد نشدنی و با دوام تبدیل میکنند. اما چرم مصنوعی از نظر ساختار به طور کلی با چرم طبیعی متفاوت است. چرم مصنوعی در صنایع و با استفاده از مواد شیمیایی و پلیمری با روشهای مخصوص و تحت شرایط خاص تولید میشود.
چرم مصنوعی به نوعی، چرمی بدل و تقلبی است که با اضافه کردن مواد مصنوعی به پارچه طبیعی به دست میآید. چرم مصنوعی به عنوان جایگزینی برای چرم طبیعی یا حیوانی محسوب میشود که با هزینهی بسیار کمتر و تولید نسبتا آسانتر ساخته میشود.
نحوه تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی
در ادامه راهکارهایی را برای شما بیان میکنیم و امیدواریم به کمک آنها بتوانید به راحتی چرم طبیعی را از چرم مصنوعی تشخیص دهید
1- چرم طبیعی ناهموار است
چرم طبیعی از پوست حیواناتی مانند گاو، شتر، مار و کروکودیل به دست میآید. به همین دلیل طبیعی است که سطحی ناهموار و ناهمسان داشته باشد و گاهاً چروکیده و دارای پستی بلندی زیاد باشد. درمقابل، چرم مصنوعی با توجه به اینکه به کمک دستگاهها و مواد مخصوص تولید میشود، همواره سطحی صاف و یکنواخت دارد.
2- تفاوت در بوی چرم طبیعی و مصنوعی
چرم مصنوعی از موادی مشابه پلاستیک تولید میشود. بنابراین بویی کاملاً شبیه به پلاستیک و مواد پلاستیکی دارد. اما چرم طبیعی به سبب آن که از پوست حیوانات جدا شده است، بوی خاصی که گاهاً نامطبوع نیز میباشد و شبیه به بوی بدن حیوان است، دارد.
3- چرم طبیعی منعطف و نرم است
پس از عملیات دباغی، پوست حیوان تبدیل به یک مادهی غیر قابل فساد و نرم میشود که به راحتی فشرده، مچاله و در جهتهای مختلف خم میشود. در مقابل آن، چرم مصنوعی کاملاً سخت و خشن است و به مانند پارچهای سفت از جنس پلاستیک، میباشد.
4- پرز یا آستر؟!
زمانی که پارچه چرم را برعکس میکنید، با توجه به آنچه میبینید میتوانید حدس بزنید و یا تشخیص دهید که این چرم از نوع طبیعی است یا مصنوعی؟ اگر چرم طبیعی باشد در قسمت داخلی آن پرزهای فراوانی وجود دارد. این پرزها در لبههای پارچه نیز قابل مشاهده هستند. (حتما در لبهی محصولات با چرم طبیعی، باید بافت پرز مانندی وجود داشته باشد.) اما اگر به جای پرز، نخ یا آستر مشاهده کردید، آن چرم از نوع مصنوعی میباشد.
5- چرم را خیس کنید!
با کمک آب به راحتی میتوان مشخص کرد که یک پارچه چرم از نوع طبیعی است یا مصنوعی؟ فقط کافیست چند قطره آب روی چرم بریزید. اگر قطرات آب به راحتی توسط چرم جذب شدند، آن پارچه، چرم طبیعی است.
چرا که چرم به طور طبیعی از قابلیت جذب آب برخوردار میباشد. اما اگر پارچهی نفوذ ناپذیری دیدید که آب بر روی آن باقی ماند، این یک چرم مصنوعی است.
6- حفرههای به جا مانده بر روی چرم طبیعی
پس از عملیات دباغی و زدودن موها از روی پوست حیوانات، ممکن است همچنان حفرههای ریز زیر موها بر روی چرم باقی مانده باشد. برای تشخیص چرم طبیعی و اصل میتوانید از این راهکار نیز استفاده کنید، این روش ممکن است پاسخ دلخواهی به شما بدهد.
7- چرم طبیعی سوراخ نمیشود!
یکی از دلایلی که گفته میشود چرم طبیعی باکیفیت و مقاوم است، این است که این نوع چرم در مقابل سوراخ شدن و هر نوع ابزار نوک تیزی کاملاً مقاومت دارد. چرم طبیعی را تنها با ابزار و به روشهای خاصی میتوانند سوراخ کنند اما چرم مصنوعی این قابلیت را ندارد.
8- چرم طبیعی گرم است
به راحتی دست خود را بر روی چرم بکشید و آن را لمس کنید. اگر گرمای ملموسی حس کردید به احتمال زیاد آن چرم، چرم طبیعی است زیرا چرم مصنوعی معمولاً پارچهای سرد میباشد.
9- وزن چرم
چرم طبیعی، برگرفته از پوست هر حیوانی که باشد سنگین است و وزن بالای آن در مقایسه با چرم مصنوعی کاملاً حس میشود.
10- به قیمت توجه کنید!
با اینکه بارها پیش آمده است که افراد کلاهبردار چرم مصنوعی را به جای چرم طبیعی جای زده و میفروشند، اما به طور کلی شاخص قیمت امری کمک کننده در تشخیص نوع چرم میباشد. چرم طبیعی به دلیل کیفیت بیشتر و دسترسی سختتر، قیمت بالاتری نسبت به چرم مصنوعی دارد.
11- چرم را بسوزانید
یکی از راههای تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی این است که چرم را با حرارت بسوزانید. زمانی که چرم مصنوعی میسوزد، بوی خاص و نامطبوعی درست مانند بوی سوختن پلاستیک از آن خارج میشود. اما وقتی چرم طبیعی میسوزد، بویی مانند بوی سوختن مو دارد. همچنین چرم طبیعی به نسبت چرم مصنوعی، در مقابل حرارت دیرتر آتش میگیرد و دیرتر جمع میشود و میسوزد.
در حالی که چرم مصنوعی سریعا در مقابل حرارت جمع میشود و میسوزد. نکته جالبی که وجود دارد این است که دود حاصل از سوختن چرم طبیعی سفید رنگ و دوده حاصل از سوختن چرم مصنوعی به رنگ سیاه است.
اما طبیعتاً این روش تشخیص، در هنگام خرید لباس و یا محصولات چرمی کاربردی ندارد!
سخن آخر
دانستن راهکارها و موارد کمک کننده در تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی، باعث میشود که شما در هنگام خرید دچار اشتباه نشوید. محصولی که از چرم طبیعی ساخته شده باشد، به مدت طولانی برای شما کار میکند و از زیبایی و کیفیتش در گذر زمان کاسته نمیشود.
چرم مصنوعی نیز میتواند به نسبت مبلغی که پرداخت میکنید، برایتان مفید و کمک کننده باشد. تنها نکتهای که دوست نداریم اتفاق بیافتد این است که برای چرم مصنوعی، هزینهی چرم طبیعی را بپردازید. برای اینکه این اتفاق نیافتد، به راهکارهای توضیح داده شده توجه کنید.
همچنین سعی کنید تا از فروشگاههای معتبر، چرم اصل و طبیعی را درخواست کنید تا خاطری آسوده در حین و پس از خرید داشته باشید.
اگر شما راه دیگری در تشخیص چرم طبیعی و چرم مصنوعی از یکدیگر میشناسید، آن را با ما به اشتراک بگذارید…